بهترین و بدترین مواد غذایی برای معده و سیستم گوارش

دلیل بروز یائسگی زودرس
آبان ۳۰, ۱۳۹۵
مشکلات رایج مری
آبان ۳۰, ۱۳۹۵

1

برخی تصور می کنند که دستگاه گوارش قادر به هضم تمام مواد غذایی است که ما مصرف می کنیم در حالیکه تغییرات در آماده سازی مواد غذایی و مراحلی که این مواد غذایی در بدن طی می کنند برخلاف این تصور است. به عبارت دیگر معده ما همیشه و بطور حتم نسبت به مواد غذایی خوب و بدی که می خوریم از خود واکنش نشان می دهد پس بهتر آن است که از خوردن برخی مواد غذایی مضر اجتناب کنیم.

البته در برخی موارد خوب یا بد بودن مواد غذایی بستگی به شرایط جسمی افراد دارد. برای مثال شکلات ممکن است در افراد مبتلا به  سندرم  روده یا یبوست مزمن تحریک کننده باشد; اما برای افرادی که به خوردن شیر آلرژی یا حساسیت دارند مواد موجود در شکلات می تواند جای شیر را بگیرد همچنین کافئین موجود در شکلات می تواند گرفتگی عضلات ، نفخ و اسهال را تحریک کند .

در این جا تعدادی از مواد غذایی مفید و مضر آورده شده است:

مواد غذایی مفید

 

2

ماست: ماست یک غذای ایده آل است. همچنین میان وعده ای مفید برای افزایش باکتری های خوب در روده محسوب می شود که به فرایند هضم در دستگاه گوارش کمک می کند و تقویت سیستم ایمنی بدن را نیز به دنبال دارد. ماست های پروبیوتیک همچنین به بهبود عملکرد روده در افراد مبتلا به بیماری التهابی روده می انجامد.

3

ماهی قزل آلا: ماهی حاوی اسیدهای چرب امگا ۳ است که می تواند منجر به کاهش التهاب در دستگاه گوارش شود. بررسی های بالینی در سال ۲۰۱۴ میلادی نشان داد که امگا ۳ موجود در ماهی در بیماران مبتلا به کولیت اولسراتیو منجر به کاهش علائم این بیماری می شود. اگر طرفدار ماهی نیستید، می توانید گردو و بذر کتان را جایگزین آن کنید.

4

موز: کمک به بازگرداندن عملکرد روده به حالت طبیعی می کند ، به خصوص اگر شما اسهال داشته باشید.هم چنین الکترولیت و پتاسیمی را که ممکن است بدنتان به علت مدفوع زیاد از دست داده باشد به بدن بازمی گرداند. این میوه همچنین دارای مقدار زیادی فیبر برای کمک به هضم غذاست.

5

پاپایا:نزیم‌های موجود در پاپایا به بدن کمک می‌کند پروتئین را در سیستم گوارشی بشکند. همین امر موجب می‌شود هضم راحت‌تر شود. این میوه گرمسیری همچنین دارای خواص ضد التهابی است و وجود فیبر در آن باعث تقویت سیستم گوارشی می‌شود. می‌توانید پاپایا را به صورت تنها مصرف کنید یا به صورت اسموتی بخورید.

6

مارچوبه: مارچوبه حاوی مواد مغذی غنی از پروبیوتیک است و می تواند به ترویج سلامت دستگاه گوارش کمک کند. مصرف مارچوبه احتمال ابتلا به بسیاری از بیماری ‌های روده‌ ای مانند سرطان روده، بیماری ‌های التهابی روده، آلرژی و… را می‌ کاهد. یکی از پروبیوتیک‌ های بسیار مهم اینولین است که از پلی ‌فروکتان ‌ها است؛ و مارچوبه یکی از منابع اصلی اینولین محسوب می شود.

7

غلات سبوس دار:غلات کامل مانند نان کامل گندم ، جو و برنج قهوه ای ، منبع خوبی از فیبر هستند ، که کمک زیادی در هضم و گوارش می کنند. اندرسون می گوید: اگر یک چیز است که آمریکا فاقد آن است آن هم فیبر است .ما ۲۰ تا ۳۰ گرم در روز نیاز به فیبر داریم که در آمریکا تنها ۱۲ گرم از آن تامین می شود.فیبر همچنین می تواند به شما کمک کند تا کلسترول بدنتان را پائین بیاورید ، و از نفخ ، گاز و سایر مشکلات مربوط به معده هم جلوگیری می کند. غلات گندم تنها برای کسانی که مبتلا به بیماری سلیاک هستند مضر می باشد.

8

کیمچی: غذای مورد علاقه کره ای ها می باشد که معمولا با کلم، تربچه، پیاز همراه با مقدار زیادی از ادویه جات وترشی جات درست می شود.ماده غذایی اصلی آن  کلم است ، که به ترویج و رشد باکتریهای سالم در روده بزرگ کمک می کند. هم چنین  کلم نوعی فیبردارد که هضم نمی شود و به از بین بردن ضایعات و نگه داشتن حرکات روده  به ،صورت منظم ، کمک می کند. اندرسون می گوید: کلم رنده شده وآب پز با سرکه به همین دلایل مشابه بسیار خوب و مفید می باشد.این غذا می تواند تند باشد ، و به همین خاطر برای کسانی که غذاهای ادویه دار ،موجب تشدید مشکلات گوارشی آنها می شود مناسب نمی باشد.

9

مرغ و ماهی:اگر مایل به خوردن غذاهای گوشتی هستید بهتر است به سمت خوردن گوشت  مرغ و ماهی بروید به جای اینکه سراغ انواع  گوشت های کبابی بروید. اندرسون می گوید : گوشت قرمز باعث چاقی می شود . بدن شما می تواند مسئولیت رسیدگی به خوردن گوشت های بدون چربی مانند ماهی و مرغ را انجام دهد اما در مقابل گوشت قرمز این گونه نمی باشد. و گوشت های بدون چربی و انواع ماهی ها خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را کاهش می دهند چرا که مانند گوشت قرمز چربی بالایی ندارند.

10

زنجبیل:هزاران سال است که این ادویه به عنوان یک راه حل بسیار مناسب  برای از بین بردن حالت تهوع، استفراغ ، نفخ های صبحگاهی ، از دست دادن اشتها  و قولنج می باشد. اما بهتر است که آن را در حد اعتدال مصرف کنید چرا که مصرف زیاد زنجبیل می تواند نتیجه معکوس داشته باشد و خوردن بیشتر از ۲ تا ۴ گرم در روز از آن  باعث سوزش سر دل می شود.

مواد غذایی مضر برای دستگاه گوارش

 11

نوشیدنی های گازدار: اگرچه مصرف این نوشیدنی ها در هوای گرم خوشایند است اما می تواند به شدت دستگاه گوارش شما را تخریب کند. نوشابه های گازدار اغلب حاوی اسید فسفریک و قند تصفیه شده سفید است که منجر به کشته شدن باکتری های خوب روده می شود ضمن این که سوزش معده را نیز به همراه دارد. افراد مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر که از این نوشابه ها استفاده می کنند، تشدید علائم را به وضوح تجربه خواهند کرد.

 

12

هات داگ: اگرچه یک میان وعده مورد علاقه است اما سوسیس ها حاوی نیترات هستند که می تواند منجر به کشتن باکتری لاکتوباسیلوس مفید در دستگاه گوارش شوند. مصرف درازمدت هات داگ با ابتلا به سرطان و بیماری های قلبی عروقی نیز ارتباط دارد.

13

 

الکل: اکثر ما می دانیم که نوشیدن الکل می تواند به سرعت منجر به بیمار شدن معده شود. اما الکل یک آسیب دیگر هم به دستگاه گوارش وارد می کند و آن ایجاد آسیب کبدی و ایجاد تغییرات مضر در باکتری های مفید روده است.الکل همچنین باعث شل شدن اسفنکتر مری هم می شود که این امر می تواند منجر به رفلکس اسید و یا سوزش سردل شود.

14

نخودفرنگی: نخودفرنگی ‏ها به طور طبیعی حاوی موادی به نام پورین هستند. پورین ‏ها به طور معمول در بدن انسان و حیوانات و گیاهان یافت می ‏شوند. دریافت زیاد این ماده در برخی افراد، مشکلاتی را به ‏وجود آورد. از آنجایی که پورین می‏ تواند به اسید اوریک تبدیل شود، تجمع زیاد پورین در بدن می‏تواند به انباشته شدن زیاد اسید اوریک منجر شود. کسانی که بیماری نقرس دارند و افرادی که کلیه های شان سنگ ‏های اسید اوریکی می ‏سازد، به دریافت زیاد پورین حساس هستند. به همین دلیل این اشخاص باید از غذاهایی که حاوی مقدار زیادی پورین هستند مانند نخودفرنگی، پرهیز کنند.

15

فلفل قرمز:مصرف فلفل قرمز که از اصلی ترین مواد غذایی تند محسوب می شود باعث تحریک مری و سوزش سردل می شود دکتر مک کاشلند از کارشناسان برجسته تغذیه در این زمینه خاطرنشان کرده ” مصرف فلفل قرمز برای افرادی که مبتلا به سندروم روده یا افرادی که از سوزش سردل ، رنج می برند می تواند یک مشکل بزرگ فراهم کند.

16

چربی:مواد غذایی چرب و سرخ شده می توانند منجربه آسیب رساندن به معده و هم چنین رفلکس اسید و سوزش سردل شوند. مواد غذایی پر چرب همچنین می تواند در رنگ مدفوع  تغییراتی را ایجاد کند و منجر پدیده ای به نام استئاتوره شود، که اساسا باعث ایجاد بیش از حد چربی در مدفوع می شود.  بسیاری از افراد مبتلا به سندرم روده باید از خوردن غذاها دارای چربی بالا اجتناب کنند.خوردن مواد غذایی از جمله کره و خامه، می توانند باعث افزایش مشکلات گوارشی شوند.

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *